31. oktober hvert år feires Halloween også på Rånåsfoss. Velet arrangerer en liten sammenkomst for små og store med påfølgende fakkeltog.
Tips til godsaker på Halloween (bruk innmaten i gresskaret!):
Daimis med marshmallows (8-10 porsjoner) Ferdig kjøpt vaniljesaus kan du fryse til din egen "hjemmelagde" is. På Halloween pynter du med "amerikanske smaker". 3 dl ferdig vaniljesaus 100 g daimkuler 100 g mashmallows Del mashmallows litt i biter og rør det i sausen sammen med daimen. Hell sausen i en stor form eller flere små. Dekkes med plastfolie. Fryses i minst 4 timer. Hvelv isen på fat eller skåler og strø over daimkuler og små mashmallows. Gresskarscones 250 g gresskar 5 dl hvetemel 2 ts bakepulver 1 ss smør 1 egg 3 dl melk (søt eller sur) Vei skrelt og renset gresskar slik at mengden tilsvarer den oppgitt i ingredienslisten. Skjær gresskaret i terninger og kok dem møre. Det tar et par minutter. Hell av overflødig vann og mos dem. Avkjøl mosen. Bland mel og bakepulver, smuldre i smøret, rør inn sammenpisket egg og gresskarmos og nok melk til en myk deig. Sett deigen i topper med skje på bakepapir på et stekebrett. Stek sconsene midt i ovnen på 200 °C til de er gylne og gjennomstekt - 15 - 20 minutter. Server dem nystekte med smør og syltetøy. | Gresskar- og gulrotkake (ca 10 biter) En virkelig klassiker på Halloweenfest. 100 g smør, romtemperert 2 ½ dl sukker 3 egg ca. 200 g gresskar ca. 200 g gulrøtter 3 dl hvetemel 2 ts bakepulver 2 ts kanel Krem: 1 beger kremost naturell (125 g) 25 g melis 2 ts vaniljesukker Rund form (ca 24 cm i diameter) i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter. Rør smør og sukker porøst og lett. Rør inn eggene, ett om gangen. Skrell og riv gresskar og gulrøtter fint. Rør det i deigen. Bland mel, bakepulver og kanel og bland det i. Helles i en godt smurt form og stek kaken nederst i ovnen. Rør sammen ingrediensene til kremen og smør den på den avkjølte kaken. La kaken stå kjølig før servering. Ha gjerne litt strimlet appelsinskall oppå kaken. Drikkeforslag: Velg en litt søtlig vin, som Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 | Gresskarpai Dette er en av de mest kjente og tradisjonelle paiene i USA. Har du aldri prøvd den? Gjør det. Kanskje blir den din nye favoritt? Paibunn: 200 g hvetemel 150 g smør 2 ss vann Gresskarfyll: 6 ss hvetemel ¾ ts bakepulver ½ ts salt 1 ts malt kanel 1 ts malt allehånde ½ ts malt ingefær ½ ts malt muskat 2 stk egg 1 ¾ dl sukker 3 ss smeltet smør 400 g gresskarpuré - kokt og most 1 boks vikingmelk 2 ts vaniljesukker Ha alle ingrediensene til paibunnen i en matprosessor og kjør til en fast deig. La den hvile i kjøleskapet 1/2 time. Kjevle eller trykk deigen ut i en paiform. Prikk med gaffel og forstek paiskallet ved 200 grader C i 10 minutter. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, smør og sukker. Tilsett gresskarpuré, melk og vanilje. Hell fyllet i paiskallet og stek ved 180 grader C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Server paien lun eller avkjølt, med pisket krem, iskrem eller en klatt rømme. |